ABD, milyonlarca dolarlık askeri yardımı Mısır’dan Tayvan’a kaydıracak

T24 Dış Haberler

ABD’li yetkililere göre ABD, Mısır’ın ‘insan hakları ve diğer konularda ilerleme kaydedememesi nedeniyle’ Mısır’a ayırdığı dış askeri finansmanın bir kısmını Tayvan’a yönlendirmeyi planlıyor.

The Wall Street Journal’in (WSJ)haberine göre; yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin siyasi tutukluların serbest bırakılması şartına bağlı 85 milyon dolarlık yardımı keseceğini Kongre’ye bildirdiğini açıkladı. Ayrıca bazı milletvekillerinin, Mısır’a giden 235 milyon dolarlık şartlı yardımı da kesmek için bastırdığı öğrenildi. 

Fonun bir kısmı da Lübnan’a aktarılacak

Bazı ABD’li yetkililer, yönetimin fonun 55 milyon dolarını ABD’nin Çin ile artan gerilim karşısında askeri ortaklığını güçlendirmek istediği Tayvan’a, 30 milyon dolarını ise Lübnan’a yönlendirmeyi planladığını söyledi. Lübnan, 2020 yılında Beyrut limanında meydana gelen ölümcül patlamadan bu yana siyasi ve ekonomik kriz içinde.

Mısır’ın insan hakları siciline bağlı şartlı yardım, ABD’nin her yıl yaptığı toplam 1.3 milyar dolarlık askeri yardımın çok küçük bir kısmını temsil ediyor. Ancak bu hamle, Washington ile Kahire arasında insan hakları ve Ukrayna’ya destek konusunda ilişkilerin gerildiği ve ABD’nin dünyanın diğer bölgelerindeki güvenlik önceliklerinin değiştiği bir dönemde geldi.

Yaklaşan yeniden seçim öncesinde ülkesinin kötüye giden ekonomisi nedeniyle hoşnutsuzlukla karşı karşıya olan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi bu yaz aralarında insan hakları araştırmacısı Patrick George Zaki ve avukat Mohamed El-Baqer’in de bulunduğu çok sayıda siyasi mahkumu affetmişti. Ancak insan hakları grupları bu çabanın Mısır’da muhaliflere, gazetecilere ve insan hakları savunucularına yönelik devam eden baskıların yanında sönük kaldığını söylüyor. 

“Fonun kesilmesi kararı, Washington-Kahire ilişkilerini alevlendirebilir”

WSJ’ye göre Mısır’a ayrılan fonun kesilmesi kararı Washington ile Kahire arasında Biden’ın göreve gelmesinden bu yana gerilen ilişkileri daha da alevlendirecek gibi görünüyor. Mısır kısa bir süre önce, uzun süredir müttefiki olan Rusya’dan silahlarını çekmeyi kabul etmesine rağmen üst düzey ABD liderlerinin Ukrayna’ya silah gönderme taleplerine direnmişti. Mısır başlangıçta Rusya’ya roket göndermeyi planlamış ancak bu yılın başlarında ABD’nin baskısıyla bu planından vazgeçmişti.

Geçen yıl Biden yönetimi, insan hakları koşullarını yerine getirmediği gerekçesiyle Mısır’a 130 milyon dolarlık dış askeri yardımı durdurmuş, ancak Kahire’nin siyasi tutuklamalar konusunda ilerleme kaydettiğinin tespit edilmesi nedeniyle bazı fonların geçmesine izin vermişti.

TIKLAYIN | Çin, ABD ve Kanada’nın bölgeye iki savaş gemisi göndermesinin ardından Tayvan Boğazı’na onlarca uçak ve gemi konuşlandırdı

“235 milyon dolar da kesilsin” çağrısı

ABD’li yetkililere göre ABD, Mısır’dan Ukrayna için topçu mermileri, tanksavar füzeleri, hava savunma sistemleri ve hafif silahlar tedarik etmesini istedi.

Senatör Chris Murphy, yaptığı açıklamada, “Biden yönetiminin hakkını teslim etmek gerekirse, geçtiğimiz iki yıl boyunca, bu insan hakları ihlalleri nedeniyle Mısır’a askeri yardımın bir kısmını durdurdular. Hiç şüphe yok ki yeterli ilerleme kaydedilmedi” dedi.

Murphy, diğer bazı Demokratlarla birlikte, kalan 235 milyon doların da Mısır’dan kesilmesi çağrısında bulundu. Pek çok Cumhuriyetçi ise Mısır’a yapılan yardımları savunmaya devam ediyor ve bunun tehlikeye atılamayacak kadar kritik bir stratejik ortaklık olduğunu söylüyor.

2022 mali yılı için Mısır’a yapılacak 320 milyon dolarlık yardım, 235 milyon doları kongrenin feragatine tabi, 85 milyon doları ise feragat olmaksızın dış askeri finansman şartına bağlanmıştı. Yardımın kesilip kesilmeyeceğine karar vermek için son tarih 30 Eylül.

TIKLAYIN | ABD’nin normalde egemen devletler için kullandığı fondan Tayvan’a 80 milyon dolarlık askeri transfer

Tayvan’a milyonlarca dolarlık yardım

Bu arada Biden yönetimi, Çin ile olası bir silahlı çatışma endişesiyle Tayvan’ın cephaneliğini güçlendirmek için harekete geçti.

Kongre bildirimine göre, yeniden yönlendirilen yardım, hava ve kıyı savunma sistemleri, insansız hava araçları, balistik füze savunması ve siber savunma dahil olmak üzere Tayvan’ın kendini savunma yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlayacak. ABD ayrıca koruyucu teçhizat, küçük, orta ve ağır silah sistemleri, taktik iletişim ve mühimmat sağlanmasına da yardımcı olabilir.

TIKLAYIN | ABD, Tayvan’a 500 milyon dolarlık F-16 kızılötesi arama takip sistemi satışını onayladı

28 Temmuz’da Biden yönetimi Tayvan’a 345 milyon dolarlık dış askeri finansman (FMF) yardımı sağlayacağını açıklamıştı. Bu yardım, ABD’nin egemen devlet olarak tanımladığı devletlere sağladığı bir yardım olmakla biliniyor. Ayrıca 23 Ağustos’ta yönetim Tayvan’a yeni bir silah satışını onaylamıştı.

29 Ağustos’ta ise ABD Kongresi’ne Tayvan’a ilk 80 milyon dolarlık FMF yardım dilimini sağlama planını bildirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x