ÖTV’siz araç satışlarındaki patlama yeni önlemler getirdi, engelliler haricinde araçları kullananların isimlerinin ruhsatta yazması zorunlu oldu

Murat KAYA

Otomobil ve hafif ticari araçlarla ilgili olarak 2024 yılı Ocak-Ekim dönemi satış grafiğine göre 750 bin 935 otomobil satıldı. Sektör temsilcilerine göre, bu satılan otomobillerin yaklaşık 300 bini ÖTV muafiyetli engelli araçlarıdır. Sadece Ekim ayında satılan 75 bin 662 otomobilin ise yarısı ÖTV muafiyetli olarak sahiplerine teslim edildi.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

ÖTV muafiyetli araçların artan satışı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı yeni tedbirler almaya sevk etti. Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yaparak, bu değişiklikler Resmi Gazete’de bugün yayımlandı.

KULLANIM ŞARTLARINDA SINIRLAMA

Yeni yönetmelikle, yüzde 95 altında sağlık raporuyla satılan ve özel donanım eklenen araçların sadece engelli kişiler tarafından kullanılmasına izin verildi. Bunun yanı sıra, araçları kullanamayan yüzde 95 üzerindeki engellilerin araçları için düzenlemeler getirildi. Yapılan değişiklikle, aracı kullanacak kişilerin tescil belgelerinde belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca, araçlarını kullanan kişilerin isimlerinin ruhsatta olması şartı getirilmiştir.

TRAFİKTE YAKALANIRSA ÖTV’Sİ İSTENEBİLİR

Yönetmeliğe göre, engelli araçlarını engelli kişi dışında kullanan ve tescil belgesine işletmeyenler hakkında defterdarlığa bildirimde bulunulacak ve bu durumda ÖTV tahsil edilecektir.

ÖTV’SİZ LİMİTE ZAM YOLDA

2025 yılına kadar ÖTV muafiyetli araç limiti yükseltilerek engelli vatandaşların daha yüksek fiyatlı araçları satın almalarına imkan tanınacak. Bu değişiklikle, 2.3 milyon TL’ye kadar araç almayı hedefleyen bir kitle olacağı belirtilmektedir.

ENGELLİ ARACI FİYATI NASIL HESAPLANIYOR?

Engelli bireyler, ÖTV muafiyeti ile araç satın alırken yüzde 44,44’e varan indirimlerden faydalanabilirler. ÖTV muafiyetli araçların fiyatı hesaplanırken, vergiler dahil satış fiyatından yüzde 20 KDV düşülür, ardından ÖTV bedeli çıkarılır ve kalan tutara tekrar KDV eklenir. Bu sayede, ÖTV muafiyeti ile 884 bin TL’ye 1 milyon 591 bin 200 TL’lik bir araç satın alınabilir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir